Syndróm včelej kráľovnej v manažmente - Drozdová, Lenka; Cejthamr, Václav, 1964-; Abíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá fenoménom syndrómu včelej kráľovnej, ktorý predstavuje situáciu, keď ženy vo vedúcich pozíciách nepodporujú svoje kolegyne, ale namiesto toho si udržiavajú súťaživý alebo odmeraný postoj. Cieľom práce je analyzovať prejavy tohto javu v praxi, jeho vplyv na pracovné prostredie a medziľudské vzťahy, ako aj navrhnúť riešenia na podporu zdravšej organizačnej kultúry. Výskum je realizovaný kombináciou dotazníkového šetrenia (n = 102) a pološtruktúrovaných rozhovorov so ženami rôznych profesijných pozícií. Zistenia ukazujú, že syndróm včelej kráľovnej síce nie je dominantným javom, no má negatívny dopad na tímovú spoluprácu, kariérny rast žien a rovnosť príležitostí. Práca navrhuje systematické opatrenia ako mentoring, koučing či zavedenie rodovo spravodlivých politík na podporu inkluzívneho a solidárneho pracovného prostredia.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses