Adaptace generace Z při jejich prvním zaměstnání : srovnání mezi Ukrajinou a Českou republikou - Rohachevskyi, Dmytro; Hořáková, Marie; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá kulturními a sociálními výzvami, kterým čelí studenti generace Z při svém prvním zaměstnání. Cílem práce je porovnat zkušenosti mladých zaměstnanců z Ukrajiny a České republiky a zjistit, které faktory nejvíce ovlivňují jejich spokojenost s adaptací na nové pracovní prostředí. Teoretická část se opírá nejen o odbornou literaturu z oblasti mezikulturních rozdílů, generačních charakteristik a procesů adaptace, ale také o aktuální výzkumy renomovaných mezinárodních společností. Praktická část vychází z kvantitativního dotazníkového šetření, které bylo zaměřeno na kulturní a sociální aspekty ovlivňující adaptaci. Zjištění poukazují na oblasti, ve kterých může dojít ke zlepšení adaptačních procesů, a odhalují rozdíly ve vnímání podpory, komunikace a očekávání mezi oběma sledovanými skupinami. Práce zároveň nabízí doporučení pro zaměstnavatele, jak lépe podpořit začlenění mladých pracovníků do kolektivu.
Vedoucí práce: Marie Hořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses