Využití veřejně dostupných datových souborů ve statistické analýze - Janečková, Monika; Danko, Jakub; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Neustále rostoucí množství veřejně dostupných zdrojů představuje určitou výhodu při volbě datového souboru, který bude vhodný pro demonstraci statistických analýz. Tato bakalářská práce se zaměřuje na využití veřejně dostupných datových souborů ve výuce statistických předmětů. Hlavním cílem práce je nalezení datových souborů, které jsou vhodné pro konkrétní statistické metody, a jejich následná kategorizace. Teoretická část popisuje veřejně dostupné datové zdroje a statistické metody včetně statistických hypotéz, předpokladů a matematických vztahů. Praktická část se věnuje předvedení vybraných statistických analýz – analýze rozptylu, kontingenčním tabulkám a regresní analýze. Tyto analýzy jsou provedeny v kombinaci statistických softwarů MS Excel a Statgraphics. Výsledky jsou doplněny o interpretaci jednotlivých výstupů. Závěrem jsou doporučení pro využití datových souborů, které jsou vhodné pro ukázku již zmíněných statistických metod. Jedná se o cenný přínos pro studenty, ale také pedagogy, kteří hledají datové soubory vhodné pro rozvoj praktických dovedností.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses