Optimalizace rozvozu produktů cukrářského bistra - Dacik, Medina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem optimalizovaného rozvozového plánu veganských dezertů z kavárny SHARE sweet & espresso bar do partnerských podniků v rámci městské distribuce v centru Prahy. Cílem bylo navrhnout efektivní trasu rozvozu, která bude respektovat jak přejezdové časy mezi podniky, tak specifické časové požadavky jednotlivých odběratelů. Na základě tematického výběru bylo identifikováno devět partnerských kaváren, u nichž lze očekávat zájem o rozšíření nabídky veganských produktů. V rámci práce byly navrženy dva modely vycházející z úlohy obchodního cestujícího (TSP). První z nich pracuje se zjednodušeným scénářem bez časových omezení jednotlivých odběratelů. Druhý model naopak zohledňuje časová okna pro dodávky do vybraných podniků, která musí kurýr při rozvozu dodržet, a proto byl zvolen přístup založený na variantě TSP s časovými okny (TSPTW). Vzhledem k charakteru městského provozu v centru Prahy, kde často dochází k asymetrii přejezdových časů (například kvůli jednosměrkám), byla v obou modelech využita asymetrická matice. Součástí modelu je také možnost čekání kurýra na začátek obsluhy v případě, že dorazí před začátkem stanoveného časového okna. Oba navržené přístupy jsou následně zhodnoceny z hlediska jejich využitelnosti v praxi.