Aspekty účtování úrokového swapu - Havrdová, Kateřina (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá účtováním úrokového swapu, výpočty, které jsou třeba pro samotné zaúčtování a také se lehce dotýká zajišťovacího účetnictví. Účtování je zde pro účely zajišťovacího účetnictví ukázáno dle standardů IFRS, ale jsou zmíněny i České účetní standardy. Cílem práce je ukázat dopad úrokového swapu na účetní výkazy společnosti a ukázat na tom, jestli se společnostem vyplatí sjednání úrokového swapu, potažmo zavedení zajišťovacího účetnictví. Práce je členěna do pěti kapitol, přičemž první čtyři jsou teoretické a pátá je praktická. Právě v páté kapitole je názorně ukázaná teorie, která je vysvětlována v předchozích kapitolách, je tam tedy samotný výpočet, zaúčtování a vykázání v rozvaze, výsledovce a výkazu cash flow, a to rovnou ve dvou variantách, pro lepší srovnání.