Populární karetní hry z pohledu teorie her - Rozehnalová, Marie; Chrobok, Viktor; Veverka, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou strategií v karetní hře Prší pomocí genetického algoritmu. Cílem práce je optimalizovat herní strategie a identifikovat jejich charakteristiky, které vedou k vyšší pravděpodobnosti vítězství. Byla navržena simulace hry pro dva hráče, přičemž strategie jednoho z nich byla reprezentovaná vektorem čtyř pravděpodobnostních parametrů a druhý hráč hrál náhodně. Genetický algoritmus následně iterativně vyvíjel tyto strategie na základě jejich úspěšnosti. Výsledky ukázaly, že nejefektivnějšími se staly agresivní strategie založené na častém využívání speciálních karet, zatímco pasivní a náhodné herní přístupy byly systematicky potlačovány. Práce potvrzuje, že genetický algoritmus je vhodným nástrojem pro hledání optimálních strategií i v prostředí s neúplnou informací. Vytvořená simulace je dále rozšiřitelná a může sloužit jako nástroj pro analýzu jiných karetních her nebo jako vzdělávací prostředek pro pochopení principů evoluční optimalizace nebo teorie her.
Vedoucí práce: Viktor Chrobok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses