Ekonomický úspěch a společenská odpovědnost rodu Lannů - Drboutová, Kateřina (2025)
Cílem práce je prozkoumat společensky odpovědné aktivity podnikatelského rodu Lannů v 19. století a zhodnotit, do jaké míry lze jejich činnost chápat jako předchůdce moderního konceptu společenské odpovědnosti firem (CSR). Teoretická část představuje vývoj konceptu CSR, včetně Carrollovy pyramidy a modelu Triple Bottom Line. Praktická část je založena na případové studii, která byla zpracována pomocí tematické analýzy dobových dokumentů a odborné literatury. Výzkum vycházející z hermeneutického přístupu se zaměřuje na identifikaci forem CSR, které Lannové vykazovali, a na hlubší interpretaci jejich motivací. Výsledky ukazují, že Lannové skutečně představují historický předobraz moderní společenské odpovědnosti odpovídající principům Carrollovy pyramidy, nikoliv však konceptu TBL. Práce tak přispívá k vyvrácení představy, že CSR je výlučně produktem moderní doby.