Riešenie rozsiahlých distribučných úloh - Takáč, Kamil (2025)
Táto bakalárska práca sa zaoberá riešením distribučných úloh pomocou nástrojov lineárneho programovania. Cieľom práce je navrhnúť matematické modely pre štyri typy optimalizačných úloh, ktoré majú uplatnenie v logistike a distribúcii– klasický dopravný problém, kontajne rový dopravný problém, úlohu o pokrytí a problém obchodného cestujúceho (TSP). Všetky modely boli implementované v programovacom jazyku R s využitím optimalizačného softvé rového balíka Gurobi. Pre každú úlohu bola vytvorená dátová štruktúra, matematická for mulácia, a následne bola vykonaná optimalizácia. Dôraz sa kládol na realistickosť vstupných údajov, prehľadnú interpretáciu výsledkov a praktické využitie modelov.