Dopady změny klimatu na dotčené komunity - Fokt, Adam (2025)
Bakalářská práce se zabývá dopady změny klimatu na obyvatele České republiky. Cílem je zjistit, jak lidé vnímají projevy klimatických změn ve svém okolí, které dopady považují za nejvýznamnější a jaká opatření by mohla přispět k jejich zmírnění nebo adaptaci. V teoretické části jsou vysvětleny příčiny a projevy změny klimatu, klimatická rizika a přístupy k jejich řešení. Praktická část využívá dotazníkové šetření k analýze vnímání klimatických jevů a preferovaných adaptačních opatření ze strany komunit. Následně práce navrhuje vhodná adaptační opatření na projevy změny klimatu, které respondenti vnímají jako nejvýznamnější. Výsledky mohou sloužit jako podklad pro návrh konkrétních opatření na místní úrovni i pro širší diskuzi o adaptaci komunit na klimatické změny.