Modelování síly beachvolejbalových týmů na základě dat z olympijských her - Dvořáček, Michal; Zouhar, Jan, 1982-; Sokol, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na získání, úpravu a předzpracování a modelování bodových dat z mužského beachvolejbalového turnaje na olympijských hrách. K analýze bodových dat ze všech zápasů jsou využity metody exploratorní analýzy, ratingové modely a regresní přístupy. Klíčovým přínosem je návrh a implementace point-by-point varianty Elo modelu s dynamickým K-faktorem, která umožňuje sledovat vývoj výkonnosti týmů v čase. Vedle toho jsou využity logistické regresní modely, které vysvětlují pravděpodobnost zisku bodu na základě přítomnosti konkrétních týmů, vývoje skóre a kontextu zápasu. Práce se rovněž zabývá omezeními spojenými s kvalitou dostupných dat a s proměnlivostí pořadí týmů v průběhu turnaje. V závěru jsou obě modelové strategie porovnány z hlediska jejich výpovědní schopnosti, interpretovatelnosti a praktické využitelnosti v oblasti sportovní analytiky, přičemž jsou diskutovány i možnosti jejich dalšího rozšíření.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses