Metadatová schémata pro popis analogových a digitálních výtvarných děl - Figerová, Denisa (2025)
S narůstající digitalizací kulturního dědictví roste i potřeba kvalitního a srozumitelného popisu uměleckých děl, a to jak v tradičním, tak v digitálním prostředí. Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku metadatového popisu vizuálních výtvarných děl v prostředí kulturních institucí. Konkrétně porovnává tři odlišná metadatová schémata, CIDOC CRM, Art & Architecture Thesaurus (AAT) a Iconclass, z hlediska jejich využitelnosti pro popis analogových a digitálních výtvarných děl. Teoretická část práce představuje základní pojmy z oblasti vizuálního umění a přibližuje vybraná metadatová schémata včetně jejich praktického uplatnění. V praktické části je provedena případová studie založená na aplikaci těchto schémat na konkrétní výtvarná díla vybraná podle předem stanovených kritérií. Cílem práce je zhodnotit, jak vhodně každé schéma vystihuje podstatné vlastnosti výtvarných děl z hlediska přesnosti, úplnosti a srozumitelnosti, a jak dobře se přizpůsobuje popisu tradičních i digitálních formátů v kulturně-paměťových institucích.