Faktory ovlivňující postoje vysokoškolských studentek k mateřství, rodičovství a pracovní mobilitě v Královéhradeckém kraji v roce 2025 - Nývltová, Barbora; Barák, Vladimír; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na faktory, které ovlivňují postoje vysokoškolských studentek na mateřství, rodičovství a pracovní mobilitu v Královéhradeckém kraji. Hlavním cílem je porozumět důvodům, proč některé mladé ženy mateřství odkládají, a jaké podmínky považují za klíčové pro založení rodiny. Výzkum vychází z výsledků dotazníkového šetření, které bylo doplněno analýzou čtyř vybraných programů a opatření, které realizuje Královéhradecký kraj v rámci rodinné politiky. Výsledky ukazují, že mezi nejčastěji zmiňované překážky, které brání studentkám stát se matkami, patří nestabilní finanční situace, nedostatek dostupného bydlení a také chybějící stabilní partnerský vztah. Z šetření rovněž vyplývá, že přibližně polovina respondentek zvažuje po dokončení studia setrvání v Královéhradeckém kraji, zatímco druhá polovina plánuje odchod, a to především kvůli lepším pracovním podmínkám a příležitostem v jiných městech. Na základě těchto zjištění autorka navrhuje doporučení, která by mohla přispět ke zlepšení situace mladých žen. Patří mezi ně podpora finanční stability, zlepšení dostupnosti bydlení, možnosti sladění mateřství a kariéry a také aktivity pro podporu partnerských vztahů.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses