Pojetí a řízení tržního rizika z pohledu státu ve vybraných zemích OECD v období od roku 2010 - Borůvka, Lukáš (2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou pojetí a řízení tržního rizika z pohledu suverénního státu ve vybraných zemích OECD v období po roce 2010. Práce se zaměřuje na identifikaci klíčových tržních rizik, a to především úrokového a měnového rizika, a na přístupy šesti vybraných států k jejich řízení v kontextu správy státního dluhu. V práci je provedena komparativní analýza přístupů uplatňovaných v České republice, Dánsku, Finsku, Nizozemsku, Itálii a Slovensku, která zohledňuje nejen míru zadlužení a použité nástroje, ale i institucionální rámec a strategické cíle jednotlivých finančních politik. Autor se také zaměřuje na praktické využití finančních derivátů, zejména úrokových a měnových swapů, při řízení rizik, a to včetně zhodnocení jejich výhod a rizik v podmínkách státní správy. Práce přináší přidanou hodnotu ve formě syntézy doporučení pro českou hospodářskou politiku, která vycházejí z mezinárodních zkušeností a osvědčených postupů. Hlavními doporučeními jsou: diverzifikace splatností pro zmírnění refinančního a úrokového rizika, pokračování v obezřetném přístupu při vytváření nezajištěného cizoměnového dluhu a při využívání dostupných možností rozšíření aplikace měnových derivátů i pro zajištění konkrétních vládních kontraktů, zvýšení komunikace a otevřenosti vůči investorům a obnovení emisí inflačně-indexovaných dluhopisů. Výsledky poukazují na význam dobře definované strategie řízení rizik a potřebu zvýšení transparentnosti a institucionální kapacity při jejich implementaci. Diplomová práce tak rozšiřuje dosavadní poznání v oblasti fiskální politiky a politiky řízení státního dluhu a přispívá k diskuzi o udržitelnosti veřejných financí v prostředí zvýšené tržní volatility.