Měnová politika Ruské federace a její vliv na podnikatelskou sféru - Shadur, Kirill (2025)
Cílem práce je analyzovat kroky Centrální banky Ruské federace v rámci monetární politiky a následně vyhodnotit, jaké důsledky mají tyto procesy pro podnikání. Tato práce zkoumá dopady opatření měnové politiky na podnikatelské prostředí v Rusku v letech 2021–2024. Zvláštní pozornost je věnována důsledkům ekonomické recese způsobenými pandemií a sankčními opatřeními přijatými po ruské vojenské invazi na Ukrajinu a také politice Centrální banky Ruské federace při změně základní úrokové sazby jako jedné z cest boje s recesí. Tento časový úsek byl také vzat pro zkoumání, v jakém stavu byla ruská ekonomika po pandemii Covid a před začátkem konfliktu s Ukrajinou. V analytické části práce je použita deskriptivní analýza dat, zaměřená zejména na vývoj povinných minimálních rezerv a také na změny základní úrokové sazby. Součástí práce je i analýza operací na otevřeném trhu. Tato analýza umožní zhodnotit dlouhodobé trendy a identifikovat možné vzorce či významné změny v reakci na geopolitické události. Zároveň zahrnuje interpretaci získaných dat v kontextu teoretických konceptů měnové politiky a jejího dopadu na ekonomiku a podnikatelský sektor, které jsou rozpracovány v teoretické části práce.