Spotřebitelé a téma udržitelnosti při rozhodování o nákupu v módním průmyslu - Marková, Nikola (2025)
Tato bakalářská práce si klade za cíl vyhodnotit situaci na trhu s udržitelnou módou z pohledu spotřebitele generace Z v České republice. V teoretické části jsou definovány klíčové pojmy jako udržitelnost, cirkulární ekonomika, rychlá a pomalá móda, spotřební chování a zelený marketing. Praktická část je založena na kvantitativním výzkumu formou online dotazníkového šetření. Získaná data jsou analyzována pomocí deskriptivní statistiky, t-testů a chí-kvadrát testů. Výsledky ukazují, jak mladí spotřebitelé vnímají udržitelnost, jaké faktory ovlivňují jejich nákupní rozhodování a jaké bariéry jim brání v udržitelnější spotřebě. Závěrem práce nabízí doporučení pro marketingovou komunikaci firem zaměřenou na tuto cílovou skupinu.