Vývoj politických debat o financování a podpoře kultury v České republice (1993–2023) - Hrušková, Kateřina (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj politického diskurzu o financování a podpoře kultury v České republice v letech 1993–2023. Prostřednictvím kvalitativní historicko-analytické metody a s využitím generativní umělé inteligence (model ChatGPT) analyzuje stenografické záznamy z jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Cílem práce je zmapovat hlavní tematické oblasti, ideové rámce a proměny postojů jednotlivých politických stran k otázkám kulturní politiky. Výsledky ukazují, že ačkoliv se diskurz v čase vyvíjel a reagoval na společenské a ekonomické změny (včetně krizí), opakovaně se objevovala témata podfinancování, institucionální nestability a potřeby systémových reforem. Práce rovněž reflektuje možnosti a limity využití AI nástrojů ve společenskovědním výzkumu.