Vývoj politických debat o financování a podpoře kultury v České republice (1993–2023) - Hrušková, Kateřina; Zelený, Martin; Šmíd, Ilja, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na vývoj politického diskurzu o financování a podpoře kultury v České republice v letech 1993–2023. Prostřednictvím kvalitativní historicko-analytické metody a s využitím generativní umělé inteligence (model ChatGPT) analyzuje stenografické záznamy z jednání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Cílem práce je zmapovat hlavní tematické oblasti, ideové rámce a proměny postojů jednotlivých politických stran k otázkám kulturní politiky. Výsledky ukazují, že ačkoliv se diskurz v čase vyvíjel a reagoval na společenské a ekonomické změny (včetně krizí), opakovaně se objevovala témata podfinancování, institucionální nestability a potřeby systémových reforem. Práce rovněž reflektuje možnosti a limity využití AI nástrojů ve společenskovědním výzkumu.
Vedoucí práce: Martin Zelený
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses