Příliš mnoho manažerů – krize středního managementu a preference mladší generace v kariérním růstu - Vlasák, Tomáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá fenoménem rostoucího počtu manažerských titulů v současném pracovním prostředí. Cílem práce je odpovědět na výzkumné otázky formulované na základě hlavního záměru práce, kterým je posoudit, zda a do jaké míry názvy pracovních pozic s označením „manažer“ odpovídají skutečné náplni práce a kompetencím zaměstnanců. Dále se práce zaměřuje na objasnění motivů zaměstnavatelů pro udělování honosnějších pracovních titulů a zmapování preferencí mladých pracovníků v oblasti profesního rozvoje – zda inklinují spíše k postupům v hierarchii nebo k prohlubování odborných znalostí na stávající pozici. Teoretická část vychází z odborné literatury v oblasti managementu, manažerských funkcí a rolí. Zvláštní pozornost je věnována fenoménu inflace pracovních titulů, tedy nadužívání výrazně znějících pozic. Praktická část kombinuje kvantitativní a kvalitativní výzkum. Dotazníkové šetření mapuje preference mladých lidí v oblasti profesního rozvoje a jejich vnímání i zkušenosti s manažerskými tituly. Polostrukturované rozhovory poskytují hlubší pohled na rozdíly mezi očekávanou a reálnou náplní práce, zkoumají důvody růstu počtu manažerských titulů a sledují preference mladých pracovníků v kariérním růstu. Nárůst manažerských titulů je zároveň demonstrován analýzou současné situace ve firmách Google a Meta. Závěr práce přináší odpovědi na výzkumné otázky a shrnuje klíčové poznatky.