Analýza indexu prosperity a vytvoření indexu prosperity pro kraje České Republiky - Deuserová, Emma (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu metodiky tvorby globálního Indexu prosperity publikovaného Legatum Institutem a na vytvoření vlastního Indexu prosperity pro kraje České republiky. Cílem práce je zhodnotit kvalitu dat a metodologické postupy použité při konstrukci světového indexu a na jejich základě sestavit kompozitní index, který reflektuje rozdíly v prosperitě mezi českými kraji. V práci jsou aplikována doporučení OECD pro tvorbu kompozitních indexů, včetně výběru ukazatelů, testování jejich vhodnosti, normalizace pomocí z-skóre, rovného vážení a lineární agregace. Analýza ukazuje, že i přes široké tematické pokrytí trpí globální index nízkou transparentností, nedostupností původních dat a metodickou nejednoznačností, což omezuje jeho replikovatelnost a další využití. Výsledný Index pro kraje České republiky ukazuje značné rozdíly mezi kraji. Hlavní město Praha bylo vyhodnoceno jako nejlépe prosperující kraj. Ústecký kraj se umístil na posledním místě. Citlivostní analýza potvrzuje robustnost výsledků. Práce zároveň upozorňuje na omezení datové dostupnosti a metodické výzvy spojené s konstrukcí kompozitních indexů.