Klimatická adaptace a příprava na povodně v České republice - Hořava, Jakub (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou klimatické adaptace měst v kontextu rostoucího rizika povodní, které je důsledkem změny klimatu. Cílem práce je identifikovat hlavní bariéry, které brání účinné adaptaci českých měst na povodňové události, a navrhnout doporučení pro zlepšení připravenosti. Práce kombinuje teoretické poznatky z oblasti disaster managementu a klimatické adaptace s kvalitativním výzkumem realizovaným prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se zástupci vedoucích funkcí měst a obcí v České republice. Získaná data ukazují, že mezi klíčové překážky adaptace patří zdlouhavé legislativní a povolovací procesy, nízká informovanost, nízká míra institucionální koordinace a omezené kapacity místních samospráv. Práce přináší praktická doporučení zaměřená na zlepšení plánování, financování a komunikace adaptačních opatření. Výsledky mohou sloužit jako podklad pro efektivnější přístup měst k budování odolnosti vůči budoucím povodním a přispět k rozvoji udržitelných strategií v oblasti krizového řízení.