Vliv metody poka-yoke na chybovost při přechodu na činnosti vyžadující zapojení Systému 2 - Prosecká, Kateřina; Abíková, Jana; Mojžíš, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
S neustále zvyšujícími se nároky na efektivitu a optimalizaci procesů napříč odvětvími je stále více pozornosti upíráno na roli lidského faktoru v rámci nich. Přesto jsou některé metody, jako například poka-yoke, z pohledu kognitivní ergonomie dosud jen málo prozkoumané. Cílem práce je poskytnout základy k doplnění těchto nedostatků a ověřit, jaký vliv má metoda poka-yoke na chybovost při přechodu na kognitivně náročnější činnosti. Za tímto účelem byl navržen a realizován experiment, jehož se zúčastnilo 42 vysokoškolských studentů. Statistickou analýzou výsledků bylo potvrzeno snížení chybovosti a variability výsledků v důsledku implementace metody u činnosti, v rámci níž byla zavedena. Vliv na chybovost v navazujícím úkonu však na základě získaných empirických dat dokázán nebyl. Identifikací dalších možných směřování výzkumu práce představuje východisko pro budoucí zkoumání této problematiky.
Vedoucí práce: Jana Abíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses