Valuace společnosti Trump Media & Technology Group Corp (DJT : NASDAQ) - Tonder, Oliver; Ali, Tanweer; Kuděj, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je vytvořit fundamentální valuaci společnosti Trump Media & Technology Group Corp. a porovnat ji s aktuální valuací společnosti. Případné rozdíly ve valuacích jsou následně vysvětleny za pomocí teorie vzniku ekonomických bublin. Fundamentální valuace společnosti se skládá ze tří metod a přístupů, zaprvé je vyjádřen vysoce optimistický přístup založen na budoucích příjmech společnosti, za pomocí metody diskontovaných peněžních toků (DCF), za druhé, na základě aktuální výkonnosti společnosti, je vyjádřena její hodnota za pomocí komparativní analýzy, za třetí, je stanovena nejnižší hranice valuace, nezávisle na výkonnosti společnosti, která odpovídá likvidační hodnotě společnosti. Vzhledem k tomu, že aktuální finanční výsledky společnosti neumožňují vysvětlit valuaci společnosti a vzhledem k faktu, že ztráta společnosti 110krát převyšuje její tržby, je velice komplikované vyhotovit DCF model založený na základě aktuální výkonnosti společnosti. DCF model je tedy aplikován na základě předpokládané budoucí podoby společnosti předpokládající nejlepší možný scénář vývoje. I takto vysoce optimistický přístup k valuaci znamenal ocenění akcií společnosti v hodnotě 5.84 USD, výrazně níže, než je ke dni 31.12.2024 obchodovaná hodnota 34.1 USD. Cena akcií na základě komparativní analýzy, vzhledem k nízké aktuální finanční výkonnosti společnosti následně vycházela v hodnotě 0.00083 USD. Likvidační hodnota společnosti byla stanovena, vzhledem k vysokému aktuálně drženému objemu peněz a peněžních ekvivalentů a krátkodobých investic v hodnotě 3.45 USD na akcii. Při uvažování fundamentální valuace v cenovém rozmezí akcie mezi 3.45 až 5.84 USD vychází, že společnost je naprosto přehodnocená.
Toto přehodnocení je považováno za výsledek spekulativního chování investorů, irrational exuberance čili investiční horečky, stádového chování, Noise trading, a investování na základě ideologicky založených narativů vycházející ze spojení společnosti s osobou Donalda J. Trumpa.
Vedoucí práce: Tanweer Ali
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses