Investování do akciových trhů skrze dlouhodobý investiční produkt (DIP) pro obyvatele České republiky nad 50 let k roku 2025. - Mařan, Daniel; Klement, Josef, 1990-; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje dlouhodobému investičnímu produktu (DIP) v České republice a jeho potenciálem jako nástroje pro zajištění na stáří pro obyvatele nad 50 let. Cílem práce je analyzovat možnosti investování na akciových trzích skrze DIP pro tuto věkovou skupinu. Teoretická část práce se zaměřuje na fungování DIP v ČR, jeho legislativní rámec, jaké možnosti nabízí a jakými pravidly se řídí. DIP je zde komparován s dalším produktem 3. pilíře důchodového systému, doplňkovým penzijním spořením, včetně národohospodářských aspektů. Komparace ukazuje výhody DIP zejména z hlediska individuální správy portfolia a vysokého investičního potenciálu. Dále jsou definovány faktory ovlivňující investiční chování. A zde navazuje praktická část, kde byli investoři rozděleni do skupin na základě těchto faktorů, např. investiční zkušenosti, časové preference a další. Pro tyto skupiny jsou vytvořena modelová portfolia, která v praxi ukazují, jaké produkty jsou v rámci DIP k dispozici a jaké výsledky mohou investorům přinést. Na závěr jsou definována doporučení pro investory, která jsou podložena daty z modelových portfolií. Nejzásadnějším doporučením je samotné zapojení do DIP, jelikož vhodná investiční strategie a konkrétní produkt existuje prakticky pro každého. Pokud jsou splněny stanovené podmínky, DIP může představovat účinný prostředek k finančnímu zabezpečení na stáří. V závěru jsou formulována národohospodářská doporučení, např. zavedení státního příspěvku na DIP nebo podpora zaměstnavatelů přispívajících zaměstnancům na DIP. Tato opatření mají za cíl rozšířit povědomí a zájem obyvatel ČR o DIP.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses