Charakteristika bankovních obchodních modelů v České republice v letech 2018-2023 - Bříza, Filip; Pekárek, Štěpán; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou obchodních modelů bank působících v České republice v letech 2018-2023. Teoretická část vymezuje základní typologii obchodních modelů dle přístupu Evropské centrální banky a definuje klíčové finanční ukazatele, jako jsou NII, ROA, ROE, celková aktiva, CIR a CAR. V praktické části je provedena analýza vývoje těchto ukazatelů u deseti vybraných bank. Na základě klastrové analýzy jsou banky rozděleny do tří skupin podle podobnosti jejich obchodních modelů a prostřednictvím komparace časových řad je sledována dynamika vývoje jednotlivých ukazatelů. Výsledky potvrzují hypotézu, že v průběhu sledovaného období došlo ke zvýšení heterogenity těchto modelů. Práce přináší přehled o vývoji strategických profilů bank v kontextu proměnlivého ekonomického prostředí.
Vedoucí práce: Štěpán Pekárek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses