Podpora rovnosti pracovných príležitostí pre ženy pred, počas a po materskej dovolenke v korporátnom prostredí na manažérskych pozíciách - Nikmon, Nela; Petrů, Jaroslav; Lukeš Rybanská, Ivana, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Rovnosť pracovných príležitostí pre ženy, ktoré prechádzajú obdobím tehotenstva, materskej a rodičovskej dovolenky predstavuje citlivú, no zároveň vysoko aktuálnu spoločenskú tému. Mnohé ženy sa pri návrate späť do zamestnania stretávajú s rôznymi prekážkami a nedostatočnou podporou zo strany zamestnávateľov. Cieľom tejto bakalárskej práce je preskúmať, ako k týmto situáciám pristupujú korporátne spoločnosti pôsobiace v Českej republike. Teoretická časť sa opiera o tému rodovej rovnosti, rovnováhu medzi rodinným a pracovným životom a o možnosti podpory. V praktickej časti vďaka skúsenostiam respondentiek sú odhalené najčastejšie bariéry a navrhnuté možné riešenia problematiky. Zistenia môžu poslúžiť pri tvorbe firemných politík zameraných na rodiny, ale aj v legislatíve.
Vedoucí práce: Jaroslav Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses