Vývoj struktury devizových rezerv České národní banky v letech 1993 až 2024 - Kasanda, Viktor; Makovec, Pavel; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá vývojem a strukturou devizových rezerv České národní banky v letech 1993 až 2024. Cílem práce je přiblížit, jakým způsobem ČNB postupně měnila složení svých rezerv, zejména diverzifikací do různých měn a aktiv. Součástí zkoumání je rovněž analýza makroekonomických ukazatelů v kontextu významných historických ekonomických událostí, které ovlivnily velikost a správu rezerv. Pro lepší přehlednost je zkoumané období rozděleno do tří časových etap. V závěru praktické části jsou výsledky shrnuty a porovnány jako celek. Na základě provedené analýzy byla vyvrácena hypotéza, že diverzifikace devizových rezerv má vliv na stabilní hospodářské výsledky ČNB. Lze tedy konstatovat, že diverzifikace sama o sobě nemá přímý a rozhodující vliv na stabilitu hospodářských výsledků ČNB. Zároveň bylo zjištěno, že zásadním faktorem je vývoj směnného kurzu. Závěr práce přináší doporučení pro budoucí správu devizových rezerv.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses