Vývoj reklamy v odborném tisku v 19. století v Rakousku-Uhersku - Cibulková, Tereza (2025)
Cílem bakalářské práce je prozkoumat vývoj reklamy v odborném tisku v průběhu 19. století na území Rakousko-Uherska, a to prostřednictvím analýzy tištěných inzerátů publikovaných v odborném periodiku Listy cukrovarnické. Práce si klade za úkol popsat, jaké formy a jazykové prostředky byly v inzerci využívány, jaké typy produktů byly propagovány a jakým způsobem se reklamy vizuálně i obsahově proměňovaly. Teoretická část vymezuje základní pojmy spojené s historií reklamy, charakterizuje odborný tisk 19. století a vysvětluje souvislosti s cenzurní praxí té doby. Praktická část využívá kvantitativní i kvalitativní metody obsahové analýzy pro zpracování souboru inzerátů z let 1883–1900. Výsledky ukazují, že reklama v odborném tisku prošla postupným vývojem od jednoduchých oznamovacích forem k systematičtěji strukturovaným sdělením.