Finanční přínosy udržitelné výstavby - Belousova, Viktoriia (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou finančních přínosů udržitelných certifikovaných kancelářských budov na realitním trhu v Praze. V teoretické části jsou definovány základní pojmy udržitelného stavebnictví, představeny mezinárodní certifikační systémy (LEED, BREEAM) a popsány hlavní finanční ukazatele (prime yield, initial yield, prime value, tržní cena za m², nájemné). Dále byly shrnuty výsledky vybraných akademických studií a reportů mapujících vliv environmentální certifikace na hodnotu a výnosnost nemovitostí. Praktická část práce se zaměřila na statistickou analýzu reálných dat z transakcí kancelářských budov v Praze. Pomocí Kolmogorov-Smirnovova testu bylo ověřeno rozložení dat a následně byl dvouvýběrový t-test využit pro porovnání klíčových ekonomických parametrů mezi certifikovanými a necertifikovanými budovami. Výsledky analýzy ukazují, že certifikované budovy dosahují v průměru vyšší hodnoty za m² a nižších výnosových měr (vyšší investiční atraktivita). Naopak rozdíly v nájemném nebyly statisticky významné. Práce potvrzuje existenci tzv. „green premium“ na trhu kancelářských nemovitostí v Praze a poukazuje na potenciál environmentálních certifikací jako nástroje zvyšujícího hodnotu a konkurenceschopnost budov.