Automatizace úloh v Tableau a Metabase - Luňáček, David (2025)
Tato bakalářská se věnuje tématu automatizace vybraných úloh v Tableau a Metabase. Jejím obsahem je návrh a implementace automatizace správy analytických reportů pro e-commerce společnost. Práce pokrývá oblasti od přípravy business zadání, přes analýzu, vývoj, až po nasazení do produkce. Prostředkem automatizace jsou API zmíněných nástrojů a příslušné metody pro interakci s jejich rozhraním. Na základě daného zadání, rešerše literatury a dokumentací byl v rámci analýzy navržen přístup k řešení zadaných úloh. Společně s tím byl sestaven logický postup provádění identifikovaných akcí. K vývoji automatizačních řešení byly využity Python skripty. Výsledným přínosem je odstranění potřeby časově náročné manuální správy v reportingovém oddělení dané společnosti. Součástí práce je také příručka pro automatizaci reportingu, která bude sloužit zaměstnancům společnosti jako manuál pro automatizaci obdobných úloh.