Anticipativní socializace v rodinách herců a lékařů - Vršková, Magdalena (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na roli anticipativní socializace v profesním vývoji jedinců vyrůstajících v rodinách herců a lékařů. Cílem je porovnat, jak specifické rodinné prostředí v těchto dvou profesních skupinách ovlivňuje volbu povolání. Výzkum analyzuje, do jaké míry je kariérní směřování v těchto rodinách výsledkem vědomého řízení nebo spíše nevědomého přenosu vlivu prostředí. Při výběru profese nehraje klíčovou roli přání rodičů, ale především prostředí, ve kterém dítě vyrůstalo.