Gamifikace jako nástroj animace kulturního dědictví v herním průmyslu - Salač, Samuel (2025)
Práce se zaměřuje na zkoumání a analýzu možností, jak lze prostřednictvím gamifikace v herním průmyslu efektivně oživovat kulturní dědictví. Práce nejprve vymezuje teoretický rámec animace kulturního dědictví, gamifikace a herního průmyslu, ze kterého společně s analýzou vybraných případových studií vyvozuje klíčová kritéria pro úspěšnou hru s kulturním přesahem. Tato kritéria jsou dále aplikována v případových studiích a slouží jako základ pro kvalitativní analýzu konkrétního případu animačního projektu Krabat: Útěk z mlýna – deskovou hrou. Závěrečná část shrnuje doporučení pro tvorbu her, které efektivně propojují zábavu a kulturní edukaci, a zároveň nastiňuje potenciál dalšího rozvoje analyzovaného herního projektu.