Inovace v pojišťovnictví pomocí AI - Tóth, Daniel; Mareš, Jan, 1986-; Tahal, Radek, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Umělá inteligence (AI) hraje stále významnější roli v inovacích pojišťovnictví, kde přináší automatizaci, personalizaci služeb a optimalizaci procesů. Tato bakalářská práce analyzuje, jakým způsobem AI ovlivňuje pojišťovací sektor, jaké přináší příležitosti a jakým výzvám čelí firmy při jejím zavádění. V teoretické části práce jsou představeny klíčové technologie AI využívané v pojišťovnictví, včetně strojového učení, zpracování přirozeného jazyka a robotické automatizace procesů. Dále jsou diskutovány hlavní výhody implementace AI, jako je zrychlení likvidace škod, přesnější analýza rizik a snížení provozních nákladů. Pozornost je věnována také etickým, právním a bezpečnostním rizikům spojeným s využíváním AI. Praktická část práce se zaměřuje na výzkum vnímání AI mezi zaměstnanci pojišťoven prostřednictvím dotazníkového šetření a rozhovorů s odborníky vybrané pojišťovny. Výsledky ukazují rozdílné přístupy k adopci AI, bariéry jejího zavádění a očekávání do budoucna. Na základě zjištěných dat je provedena SWOT analýza a prezentovány konkrétní příklady úspěšných i problematických implementací AI v pojišťovacím sektoru. Závěrem práce poskytuje doporučení pro efektivní zavádění AI v pojišťovnictví a hodnotí její budoucí roli v sektoru.
Vedoucí práce: Jan Mareš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses