Vývoj migrace ve Francii a její dopady na trh práce v letech 2013–2023 - Zahrádková, Barbora (2025)
Práce se zaměřuje na vývoj migrace ve Francii v letech 2013 až 2023 a její dopad na pracovní trh a sociální služby. Jejím cílem je zhodnotit proměnu demografické struktury migrantů, jejich motivaci k příchodu a úroveň začlenění do zaměstnání a systému sociální podpory. Analýza čerpá z dat INSEE a Eurostatu, přičemž se opírá o vybrané teoretické přístupy, zejména duální teorii trhu práce, novou ekonomii migrace, teorii migračních sítí a institucionální přístup. Praktická část je rozdělena do čtyř tematických celků, které se věnují demografickému vývoji migrace, postavení migrantů na pracovním trhu, sociálním dopadům migrace a doporučením zaměřeným na zlepšení podmínek jejich integrace. Výsledky ukazují, že migranti dlouhodobě vykazují nižší míru zaměstnanosti než domácí populace, přičemž největší rozdíly se objevují u žen a mladých lidí. Zaměstnanost migrantů souvisí zejména s dosaženým vzděláním, migrační motivací a regionálním původem. V sociální oblasti se potvrzuje jejich vyšší míra zranitelnosti, především v oblasti chudoby, závislosti na podpoře a přístupu ke službám. Přesto Francie disponuje nástroji, které mohou integraci migrantů účinně podporovat, pokud jsou správně nastaveny. Práce přináší propojení teoretických konceptů s reálnými poznatky z francouzského prostředí a může sloužit jako podklad pro další výzkum nebo tvorbu migrační politiky.