Analýza Phillipsovy křivky v zemích střední a východní Evropy - Těšínská, Šárka (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá empirickým ověřením platnosti Phillipsovy křivky v zemích střední a východní Evropy v letech 2000-2024, konkrétně v Bulharsku, Polsku, České republice, Rumunsku a Maďarsku. Pomocí regresní analýzy na kvartálních datech je analyzován vztah mezi inflací a nezaměstnaností, přičemž jsou zohledněny i další proměnné jako produkční mezera, ceny energií a úroková míra. Výsledky ukazují, že platnost Phillipsovy křivky se v jednotlivých zemích liší a je výrazně ovlivněna krizovými událostmi, jako je finanční krize roku 2008 a pandemie COVID-19. Přidanou hodnotou práce je srovnávací analýza pěti zemí CEE v dlouhém časovém období s důrazem na vliv krizových událostí a fungování Phillipsova mechanismu.