Report udržitelnosti Raiffeisen – Leasing s.r.o. - Pírek, Petr (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou reportu udržitelnosti. Report udržitelnosti je prostředkem, jak podniky reportují své informace a data o udržitelnosti svým stakeholderům. Cílem této práce je vytvořit tento report pro podnik Raiffeisen – Leasing za rok 2024. Report udržitelnosti byl sestaven podle dobrovolného standardu VSME. K sestavení reportu udržitelnosti byla využita interní data podniku a rovněž veřejná dostupná data o podniku. Na základě vytvořeného reportu bylo analyzováno, že politiky ESG ovlivňují podnikovou strategii. V rámci práce byla formulována doporučení pro podnik v oblasti udržitelnosti. Podnik by se měl zaměřit na vytvoření střednědobé strategie udržitelnosti, průběžné monitorování ESG dat a kontinuální zveřejňování informací o udržitelnosti. Práce ověřila praktické využití standardu VSME a na základě její metodiky lze podle tohoto standardu vytvářet další reporty udržitelnosti podniku Raiffeisen – Leasing nebo jiných firem, které nemají legislativní povinnost reportovat.