Vzdělávání zaměstnanců ve společnosti Preciosa a. s. - Knorrová, Anežka; Legnerová, Kateřina, 1965-; Havlíčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Vzdělávání je jedním ze základních kamenů vývoje a rozvoje. Investice do vzdělávání zaměstnanců jsou pro společnosti velmi důležité a mohou ovlivnit jejich následující vývoj. Zároveň je vzdělávání spojeno s poměrně vysokými náklady, z tohoto důvodu je návratnost vzdělávání pro společnosti velmi důležitá. Existuje několik faktorů, které ovlivňují úspěšnost školení a je potřeba je brát v úvahu. Různé druhy metod mohou ovlivnit výsledky a efektivitu školení, je proto kritické vybrat tu správnou. Cílem práce bylo analyzovat vzdělávání zaměstnanců ve společnosti Preciosa a. s. Analýza vzdělávání zaměstnanců byla provedena na základě interní dokumentace společnosti, dotazníku, polostrukturovaného rozhovoru a dostupné odborné literatury na toto téma. Na základě těchto informací jsme zhodnotili vzdělávání zaměstnanců a připravili doporučení, která se týkala především komunikace, tvorby nabídky a délky trvání školení.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses