Dostupnost sociální pomoci pro seniory ohrožené chudobou a sociálním vyloučením v České republice v roce 2025 - Schirlová, Tereza; Barák, Vladimír; Krebs, Vojtěch, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se věnuje dostupnosti sociální pomoci pro seniory ohrožené chudobou a sociálním vyloučením v České republice. Cílem bylo zjistit, jaké faktory přispívají k propadu seniorů do hmotné nouze a jakou roli hraje při řešení těchto situací státní a nezisková pomoc. Teoretická část přináší přehled sociálních dávek, služeb a rizik spojených s chudobou ve stáří. Praktická část je založena na případových studiích seniorů, které ukazují nejčastější příčiny sociálního ohrožení, například ztrátu bydlení, zadlužení nebo nedostatek právní ochrany. Výsledky poukazují na složitost přístupu k pomoci a limity systému, které mohou situaci seniorů dále zhoršovat. Na základě zjištěných poznatků v práci autorka navrhuje opatření a doporučení pro prevenci hmotné nouze ve stáří. Ta se zaměřují zejména ne podporu finanční gramotnosti, dostupného bydlení a právního poradenství pro seniory, kteří se ocitají na pokraji chudoby a sociálního vyloučení. Rovněž navrhuje větší propojení sociálního systému a složitost administrativy, které pro seniory bývá obvykle největší překážkou.
Vedoucí práce: Vladimír Barák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses