Vliv zaměstnaneckých benefitů na spokojenost zaměstnanců ve vybrané firmě - Mikešová, Lucie; Petrů, Jaroslav; Kastelic, Alena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vztahem mezi zaměstnaneckými benefity a spokojeností zaměstnanců ve vybrané společnosti. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy, jako jsou spokojenost zaměstnanců, motivace a zaměstnanecké benefity, a shrnuje stěžejní poznatky z odborné literatury, včetně historického vývoje pracovního uspokojení a právního rámce systému zaměstnaneckých výhod. Empirická část práce je založena na kvalitativním výzkumu, přičemž data byla získána prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se zaměstnanci a HR generalistkou. Následná analýza byla provedena pomocí tematické analýzy za využití softwaru MAXQDA. Cílem práce je identifikovat benefity, které nejvíce přispívají ke spokojenosti zaměstnanců ve vybrané společnosti, a zároveň poukázat na ty, které jsou vnímané jako méně přínosné. Sekundárním cílem je analyzovat rozdíly v preferencích benefitů mezi jednotlivými generacemi a provozními středisky společnosti. Závěrečná část práce přináší diskusi nad výsledky výzkumu ve vztahu k teoretickým poznatkům a formuluje konkrétní doporučení pro optimalizaci systému zaměstnaneckých benefitů s cílem podpořit dlouhodobou spokojenost pracovníků.
Vedoucí práce: Jaroslav Petrů
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses