Analýza zelených dluhopisů - Kubů, Kateřina (2025)
Bakalářská práce se věnuje zeleným dluhopisům z různých pohledů tak, aby poskytla ucelený obraz na tento investiční instrument. V teoretické části jsou rozebrány mezinárodní dohody z oblasti udržitelnosti. Dále jsou zde definovány zelené dluhopisy a jejich trh od vzniku až po současnost. Věnuje se také odlišnostem mezi zelenými a konvenčními dluhopisy, procesu jejich emise a regulačními rámci. Dále popisuje riziko greenwashingu a zabývá se zelenou prémií. Empirická část bakalářské práce se věnuje výpočtu greenia na souboru bankovních dluhopisů v EU, deskriptivní analýze souboru a interpretaci výsledků výpočtů. Zelené bankovní dluhopisy v EU měly mezi lety 2017-2025 v průměru o 30 bps nižší výnos do doby splatnosti než srovnatelné konvenční bankovní dluhopisy.