Analýza zelených dluhopisů - Kubů, Kateřina; Teplý, Petr, 1977-; Medunová, Nikol; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se věnuje zeleným dluhopisům z různých pohledů tak, aby poskytla ucelený obraz na tento investiční instrument. V teoretické části jsou rozebrány mezinárodní dohody z oblasti udržitelnosti. Dále jsou zde definovány zelené dluhopisy a jejich trh od vzniku až po současnost. Věnuje se také odlišnostem mezi zelenými a konvenčními dluhopisy, procesu jejich emise a regulačními rámci. Dále popisuje riziko greenwashingu a zabývá se zelenou prémií. Empirická část bakalářské práce se věnuje výpočtu greenia na souboru bankovních dluhopisů v EU, deskriptivní analýze souboru a interpretaci výsledků výpočtů. Zelené bankovní dluhopisy v EU měly mezi lety 2017-2025 v průměru o 30 bps nižší výnos do doby splatnosti než srovnatelné konvenční bankovní dluhopisy.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses