Vliv algoritmů Instagramu na rozsah a kvalitu pozornosti studentů - Burgueva, Madina (2025)
Sociální sítě, zejména Instagram, se staly neoddělitelnou součástí každodenního života studentů, což s sebou přináší nejen výhody, ale i určitá rizika. Bakalářská práce se zaměřuje na zkoumání vlivu algoritmů Instagramu na rozsah a kvalitu pozornosti studentů. Cílem práce je analyzovat mechanismy, jimiž algoritmy platformy udržují uživatelskou pozornost, a posoudit jejich dopad na kognitivní schopnosti studentů, především v oblasti soustředění. Teoretická část se věnuje vývoji a rolím sociálních sítí s důrazem na Instagram, definuje pojem pozornosti a její typy a analyzuje fungování algoritmů. Praktická část kombinuje kvantitativní a kvalitativní výzkum. Kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření slouží ke zjištění souvislostí mezi využíváním Instagramu a schopností soustředění, zatímco rozhovory prohlubují zjištěné poznatky o individuální zkušenosti respondentů.