Crowdfunding jako forma financování bezobalových obchodů - Balkhausenová, Franziska (2025)
Crowdfunding představuje alternativní formu financování, která v posledních letech nabývá na popularitě. Přispěl ke vzniku řady různých projektů, včetně několika bezobalových obchodů. Cílem práce je najít společné znaky úspěšných crowdfundingových kampaní pro bezobalové obchody a na základě toho formulovat doporučení pro budoucí podobné projekty. Za tímto účelem byl proveden kvalitativní výzkum v podobě rozhovorů s autorkami těchto kampaní na platformě Hithit. V praktické části jsou rozhovory analyzovány podle jednotlivých témat a následně jsou vyvozeny společné znaky zkoumaných kampaní. Vesměs všechny nalezené společné znaky, respektive faktory úspěchu, korespondují s poznatky jiných autorů rozebíranými v teoretické části práce. Na závěr jsou formulována doporučení pro ty, kteří uvažují o financování svého bezobalového obchodu právě pomocí crowdfundingu.