Jak domácnosti investují v České republice a ve státech Beneluxu : úloha úspor a půjček - Buločkin, Martin (2025)
Cílem bakalářské práce je komparace finanční situace a chování domácností v České republice a státech Beneluxu (Belgie, Nizozemsko, Lucembursko) v letech 2019 až 2023. Hlavním cílem je identifikovat faktory ovlivňující rozhodování domácností při volbě mezi úsporami a úvěry pro financování majetku. Práce vychází z rozdílných ekonomických a sociálních podmínek obou regionů, které utvářejí specifické přístupy k hospodaření s příjmy. Teoretická část zkoumá relevantní teorie vztahující se k příjmům a formě investic. Praktická část se soustředí na analýzu dat o příjmech, úsporách a zadlužení domácností z dostupných statistik. Analýza potvrdila většinu hypotéz až na H5, kde byla hypotéza částečně potvrzena.