Dopad hospodářské politiky na výkonnost ETF a aktivně řízených fondů v kontextu penzijního investování v České republice v období 2013-2023 - Kůrková, Markéta; Pekárek, Štěpán; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na porovnání výkonnosti pasivních ETF sledující index S&P 500, aktivně řízených fondů a dynamických účastnických penzijních fondů v České republice v kontextu dlouhodobého investování na důchod. Cílem práce je zhodnotit výnosnost a rizikovost vybraných fondů v období 2013 až 2023 pomocí ukazatelů, jako jsou složená roční míra růstu (CAGR), volatilita a Sharpe ratio. Analýza zároveň zohledňuje vliv makroekonomických faktorů, především inflace a úrokových sazeb, na dosažené výsledky. Součástí práce je také modelová simulace pravidelného měsíčního investování, která ukazuje, jak se rozdíly ve výkonnosti promítají do konečné hodnoty investice. Výsledky ukazují, že aktivně řízené fondy dosáhly nejvyšší průměrné výnosnosti, avšak za cenu výrazně vyšších nákladů. Při zohlednění rizika pomocí Sharpe ratio s bezrizikovou sazbou PRIBOR dosahovaly vyšší rizikově upravené výnosnosti aktivně řízené fondy, a původní hypotéza tak nebyla potvrzena. Při alternativním výpočtu se zohledněním nulové bezrizikové sazby však ETF fondy překonaly jeden z aktivně řízených fondů. Dynamické penzijní fondy vykázaly nejnižší výnosy, ale představují důležitý prvek systému podporovaný státem.
Vedoucí práce: Štěpán Pekárek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses