Sdílená ekonomika v dopravě se zaměřením na carsharing - Gantulga, Anar (2025)
Cílem této práce je prozkoumat, jak carsharing ovlivňuje dopravní chování a životní prostředí v českém kontextu. První část práce tvoří teoretický základ, ve kterém jsou představeny klíčové pojmy a současné globální trendy v oblasti sdílené dopravy. Pozornost věnována zejména ekonomickým, ekologickým a technologickým aspektům sdílené mobility v kontextu USA, Evropy a Asie. Druhá část práce zahrnuje sběr a analýzu sekundárních dat z dostupných zpráv, které mapují aktuální stav a vývoj carsharingových službách v České republice. Na základě získaných poznatků a provedených výzkumu jsou vypracována doporučení, které mohou posloužit jako podklad pro další výzkumy v této oblasti.