Světové události a jejich dopad na hodnotu akcií - Sejna, Jakub (2025)
Tato diplomová práce zkoumá diferenciální dopady protekcionistické obchodní politiky Donalda Trumpa na sektorové ETF amerického akciového trhu v období od května 2024 do března 2025. Studie využívá metodologii event study, rozšířenou o panelové regrese s fixními efekty, kvantilovou regresi a statistické testy ANOVA k analyzování 15 klíčových událostí souvisejících s obchodní politikou, včetně oznámení cel, jejich implementace, vyšetřování dovozu a udělení výjimek. Výzkum testuje tři hypotézy týkající se asymetrických dopadů podle postavení sektorů v globálních hodnotových řetězcích, rozdílů mezi reakcemi na oznámení versus implementaci cel a persistence negativních efektů v čase. Výsledky jednoznačně prokazují systematické rozdíly v tržních reakcích podle charakteristik jednotlivých sektorů. Sektor infrastruktury (PAVE: -8,10%) a polovodičů (SOXX: -4,95%) zaznamenal nejvýraznější negativní abnormální výnosy, zatímco základní spotřební zboží (XLP: +1,97%) a obranný průmysl (ITA: +1,83%) reagovaly pozitivně. Implementace cel obecně vyvolala silnější tržní reakce než jejich oznámení, přičemž negativní efekty u dovozně závislých sektorů přetrvávaly déle a prohlubovaly se výrazněji než pozitivní efekty u chráněných sektorů. Analýza abnormálních objemů obchodování odhalila nejvyšší aktivitu v sektoru základního spotřebního zboží (XLP: +58,93%) a polovodičů (SOXX: +49,00%). Výsledky studie přinášejí empirický důkaz o výrazné heterogenitě dopadů protekcionistických opatření napříč americkou ekonomikou a mají významné implikace pro investiční rozhodování i formulaci hospodářské politiky v období obchodních konfliktů.