Zhodnocení ekonomického vývoje a návrh finanční strategie společnosti TNS SERVIS s.r.o. - Klouda, Jiří (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá zhodnocením ekonomického vývoje a návrhem finanční strategie společnosti TNS SERVIS s.r.o., která působí zejména v oblasti výroby pro automobilový a elektrotechnický průmysl. Cílem práce je posoudit finanční situaci podniku za období let 2020 až 2024 s využitím vybraných metod finanční analýzy a navrhnout opatření ke zlepšení jeho finanční stability. V teoretické části jsou popsány nástroje finanční analýzy, jako jsou absolutní a poměrové ukazatele, analýza pracovního kapitálu, DuPont rozklad a ekonomická přidaná hodnota (EVA). V praktické části jsou tyto metody aplikovány na data společnosti a výsledky porovnány s průměrnými hodnotami odvětví CZ-NACE 27.1. Komparace je omezena na roky 2020 až 2023 z důvodu nedostupnosti odvětvových dat za rok 2024, přičemž firemní údaje za tento rok jsou předběžné. Na základě provedené analýzy jsou formulována konkrétní doporučení pro optimalizaci finanční strategie podniku.