Ekonomický efekt Euro 2016 : Může pořádání velkých sportovních akcí změnit ekonomickou trajektorii regionů? - Votruba, Matěj (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje ekonomické dopady pořádání sportovní megaakce EURO 2016 na úrovni francouzských měst. K odhadu kauzálního efektu byla využita metoda Differences-in-Differences aplikovaná na panelová data z let 2014–2019. Klíčovou proměnnou je hrubý domácí produkt na obyvatele, přičemž dopad akce je zkoumán v různých modelových specifikacích, od základních OLS modelů po modely s fixními efekty a event-study přístupem, který umožňuje zachytit časovou dynamiku efektu. Výsledky ukazují, že pořádání turnaje nemělo bezprostřední a statisticky významný dopad na růst HDP hostitelských měst. Opožděné a nepřímé efekty však byly pozorovány, zejména v oblasti turismu. Přínosem práce je kombinace více ekonometrických přístupů a důraz na regionální analýzu na úrovni měst, která je v odborné literatuře stále nedostatečně zastoupena.