Pozice ženských nezávislých producentek v českém audiovizuálním průmyslu : výzvy a příležitosti - Jandová, Alžběta; Hanzlík, Jan, 1979-; Grosman, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato diplomová práce se věnuje pozici nezávislých producentek, které působí v českém audiovizuálním průmyslu. Cílem práce je identifikovat a analyzovat hlavní výzvy a příležitosti, kterým čelí, a zhodnotit vliv reálných iniciativ, které pomáhají producentkám k překonávání bariér v audiovizuálním průmyslu. Cílem je také zmapování vývoje pozice producentek v tuzemském prostředí, porovnání situace s evropskými trendy, porovnání s producentkami fungujícími pod nebo ve spolupráci s televizními strukturami a navržení doporučení pro jejich podporu v českém audiovizuálním průmyslu. Teoretická část se zabývá historickým kontextem ve smyslu vývoje pozice žen v českém audiovizuálním průmyslu po sametové revoluci, genderovou rovnováhou v oboru, ekonomickými modely nezávislé produkce, analýzou zahraničních výzkumů a popisem iniciativ podporujících nezávislé filmové producentky. Praktická část obsahuje kvalitativní rozhovory s českými producentkami o jejich zkušenostech, výzvách i strategiích, analýzu podpůrných aktivit organizace Girls in Film Prague a komparativní analýzu s daty z evropského audiovizuálního prostředí.
Vedoucí práce: Jan Hanzlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses