Kaldorova fakta a vývoj ruského hospodářství v letech 1990–2023 - Efremov, Tikhon; Klement, Josef, 1990-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce zkoumá platnost Kaldorových pěti „stylizovaných faktů“ o dlouhodobém hospodářském růstu ruské ekonomiky v období 1990-2023. Zjišťuje, že pouze tři z pěti testovaných faktů (růst HDP a kapitálu na pracovníka a stabilita míry výnosnosti kapitálu) jsou v souladu s ruskou ekonomikou, když stabilita podílů výrobních faktorů a stabilita poměru kapitálu k HDP se neprojevuje. Podle navržené interpretace to může být způsobeno v prvním případě transformačním přechodem, kterým Rusko prochází od 90. let 20. století, rolí surovinové renty na kolísání podílu kapitálu a také slabým postavením zaměstnanců na trhu práce. V případě poměru kapitálu k výstupu dochází od konce prvního desetiletí 21. století k poklesu tempa růstu zaměstnanosti a snížení celkové produktivity výrobních faktorů, což vede ke zvýšení role kapitálu v ruské ekonomice. Tyto závěry poukazují na důležitost zkoumání vztahu mezi komoditním charakterem ruské ekonomiky, růstem kapitálu a jeho podílem na HDP, jakož i zkoumání povahy a příčin zpomalení hospodářského růstu v Rusku.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses